17-02-2020 Leeuwarden NEO Oranjewijk. Emmakade, Gijsbert Japickstraat, Willem Lodewijkstraat. Friesland Campina, Kanaalsweg, Zonepanelen ©Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Bespaartip: Verlaag de maximale aanvoertemperatuur van je verwarmingsinstallatie naar 60 graden, of nog lager. (“Zet hem op 60!”)

Standaard staan CV-ketels vaak op 80 of 90 graden aanvoertemperatuur voor de verwarming (het water wat naar de radiatoren, convectors of vloerverwarming aangevoerd wordt) en daardoor zijn deze ketels niet zo zuinig, als ze zouden kunnen zijn.

Een hoog-rendements ketel heeft namelijk een hoog rendement omdat hij “condenseert”, maar een aanvoertemperatuur van 80 graden is vaak te warm, zodat de ketel niet (goed) condenseert en daarmee haalt zo’n moderne ketel zijn hoge rendement dus niet.

Door de aanvoertemperatuur van de verwarming te verlagen tot 60 graden, of nog lager, halen moderne ketels veel beter hun hogere rendement en bespaar je energie en gas, en dus kosten!

Verder is dit ook een mooie manier (ook bij oudere niet-HR ketels) om te zien hoe geschikt je huis is voor lage temperatuur verwarming in de toekomst. In de toekomst zullen veel huizen overgaan op verwarming met een warmtenet of een warmtepomp of een andere manier van duurzaam verwarmen. Die manieren van verwarming zijn allemaal meer efficiënt en duurzaam, maar dat geldt vooral als de aanvoertemperatuur ook laag gehouden kan worden.

Lager dan 60 graden meestal ook goed mogelijk > nog zuiniger

De aanvoertemperatuur kan in principe nog verder verlaagd worden dan 60 graden, bijvoorbeeld naar 50, 40 of zelfs 30 graden. Bij een nog lagere temperatuur neemt het rendement van moderne ketels nog iets verder toe. En je kan nog beter oefenen of je huis geschikt is voor toekomstige lage-temperatuurverwarming.


Als je huis er toch nog niet helemaal klaar voor is en je je huis toch niet helemaal goed warm krijgt met een lage aanvoertemperatuur van bijvoorbeeld 45 graden, dan kan je temperatuur altijd weer stapsgewijs verhogen, tot je huis weer comfortabel is. Je weet nu precies voor welke temperatuur je huis op dit moment geschikt is en je kan dan ook plannen maken (betere kierdichting, isolatie en ventilatie), zodat je huis straks wel geschikt is voor lagere temperaturen.

Tapwatertemperatuur blijft hetzelfde

Merk op dat de temperatuur van de tapwaterproductie van de CV-ketel officieel niet lager dan 60 graden mag staan! Dit in verband met de veiligheid. Bij een tapwatertemperatuur van lager dan 60 graden kan er een kleine kans ontstaan op risico door aangroei van de legionella bacterie en dat willen we voorkomen.

De temperatuur van de verwarming en van het tapwater zijn altijd apart in te stellen. Dus als alleen de aanvoertemperatuur van de verwarming verlaagd wordt, heeft dat geen invloed op de temperatuur van het tapwater en brengt daarom ook geen veiligheidsriciso’s met zich mee.

Het verlagen van de aanvoertemperatuur heeft meer voordelen dan alleen het verlagen van het gasverbruik en daarmee lagere kosten: je verwarmt je huis ook comfortabeler, omdat de kamertemperatuur constanter blijft, je minder snel droge lucht krijgt en er geen stof meer verschroeit op de veel te warme radiatoren. (geen “stofschroei” meer)

Het kan wel nodig zijn om je klokthermostaat iets anders in te stellen (in de ochtend iets vroeger de verwarming aan), omdat het met een lagere aanvoertemperatuur iets langer duurt voordat je woning op temperatuur is.

Deze tip werkt ook met stadsverwarming, waarbij je ook meer comfort en mogelijk ook lagere kosten hebt. En ook hier kan je dus “oefenen” voor een toekomstig lage temperatuur warmtenet/stadsverwarming.

Op de website van de Consumentenbond staat ook een duidelijke uitleg over het verlagen van de aanvoertemperatuur van de CV-ketel: https://www.consumentenbond.nl/cv-ketel/afstellen-van-je-cv-ketel

CV-ketel instellen en afregelen
Als het verlagen van de temperatuur gelukt is, kan je je verwarmingsapparaat nog beter afstellen door ook het vermogen te verlagen. Dit is iets meer voor gevorderden, maar ook goed zelf te doen, als je de instructies goed volgt.

Hier nog een hele volledige handleiding over hoe je te werk kan gaan om je ketel echt helemaal goed af te stellen:
https://www.vandomburg.net/bespaar-energie-met-cv-tuning/cv-ketel-instellen-en-afregelen/

Waterzijdig inregelen
Als de aanvoertemperatuur van je verwarming verlaagd is, wil je eigenlijk ook je afgiftesysteem (de radiatoren en convectors) optimaliseren, door die waterzijdig in te regelen. Dit voorkomt dat bepaalde ruimtes te snel te warm worden en andere ruimtes niet warm worden. Dit geeft dus veel meer comfort en weer een energiebesparing. Waterzijdig inregelen kan je zelf doen, als je handig bent, of kan je laten doen door een goede installateur.

Hier een online handleiding over de ketel afstellen en het waterzijdig inregelen van je complete CV-systeem:
https://www.zelfenergiebesparen.nl/gas-besparen/cv-ketel-zuinig-afstellen/

Voor waterzijdig inregelen kan je subsidie aanvragen! 

https://www.consumentenbond.nl/cv-ketel/waterzijdig-inregelen

Extra tips:
– Breng ook gelijk radiatorfolie aan (https://www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/radiatorfolie)
– Koop ook gelijk een waterbesparende douchekop (https://niebla.nl/waterbesparende-handdouche/5-l-min/)

– Meld je aan bij www.slimmemeterportal.nl, www.enelogic.com en/of www.mindergas.nl om (vaak gratis of tegen lage kosten) je slimme meter uit te kunnen lezen, zodat je ziet hoeveel energie je bespaart met het verwarmen met een lagere temperatuur.

Delen met de hashtag: #Zethemop60

Tot wel 25% #energiebesparing!

Veel meer informatie in de volgende links:

Warmtepompstagelopen:
https://www.installatie.nl/blogs/warmtepomp-stagelopen

Maak een plan voor je huis, nadat je begonnen bent met warmtepompstagelopen:
https://www.installatie.nl/blogs/koop-geen-warmtepomp-neem-een-cv

Uitleg over CV-tunen:
https://abelenco.nl/kennisbank/inregelen-cv-installatie-inregelen-cv-ketel/

Een PDF met uitleg over het afstellen van je CV-ketel:
http://www.dehoevenenergie.nl/site/wp-content/uploads/2015/11/info-cv-optimalisatie.pdf

Op dit forum staat een uitgebreid verhaal over CV-tuning, waterzijdig inregelen radiatoren, vloerverwarming, tapwater en nog zowat:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1619229