Veelgestelde vragen

Wat kost het om mijn gasaansluiting te laten verwijderen?

Het laten verwijderen van de gasleiding in de woning, inclusief gasmeter én de leiding op eigen grond, kost normaal 800,- euro. In de Tweede Kamer is een voorstel gedaan om bewoners die van het gas af willen, geen bijdrage te vragen. Dit zou ingaan per 1 maart 2021.

Zolang een gasaansluiting (met gasmeter) bestaat, zal de netbeheerder hiervoor vastrecht in rekening brengen. Het stoppen met afnemen van gas en het opzeggen van een contract met een leverancier is daarom niet voldoende. Ook voor een aansluiting zonder leveringscontract is vastrecht verschuldigd.

Meer informatie bij Liander: https://www.liander.nl/verwijderen-aansluiting-consument


Is waterstofgas een haalbaar alternatief voor aardgas?

Een gasgestookte CV-ketel kan na enige aanpassing ook op waterstofgas branden. Ook het gasnet is na enige aanpassing geschikt voor het transport van waterstofgas. Er is al een proefwijkje waar geëxperimenteerd wordt met het verwarmen van woningen op waterstofgas.

Maar is het ook een alternatief voor de Oranjewijk? Voorlopig niet. Waterstofgas wordt vooral door de industrie gebruikt en wordt gemaakt met behulp van aardgas. Deze ‘grijze’ waterstof is dus niet duurzaam. Met hernieuwbare energie (bijvoorbeeld van windparken op zee) kan met behulp van elektrolyse ook waterstofgas gemaakt worden. Dit is ‘groene’ waterstof. Maar elektrolyse is een duur proces en daarom is groene waterstof duur, veel duurder dan gas. Bovendien is de hoeveelheid die geproduceerd wordt, nog veel te klein om woningen op grote schaal te kunnen verwarmen.

De grootste behoefte aan hoge temperaturen is te vinden in de industrie. Daarom verstookt de industrie zoveel aardgas. Om daar van het gas af te gaan, is waterstofgas een alternatief. Pas als dat gelukt is, is er mogelijk waterstofgas over om ook woningen mee te verwarmen.

Op korte termijn is de inzet van waterstofgas voor de Oranjewijk niet realistisch.


Mijn CV-ketel is aan vervanging toe. Wat moet ik doen?

Een nieuwe kopen, of eentje huren. Of een warmtepomp installeren. Of… Een lastig dilemma. Stel dat de Oranjewijk over een aantal jaren in één keer overgaat op een alternatief voor aardgas, dan is je CV-ketel wellicht onbruikbaar geworden. Maar dat geldt dan voor iedereen, ook de woningen met een oude ketel, die nu misschien nog niet aan vervanging toe is.

Een nieuwe ketel gaat zo’n 15 tot 18 jaar mee. Per jaar schrijf je zo’n 100 euro af. Als je overstapt op een alternatief en je de ketel niet meer kunt gebruiken, zal je de resterende afschrijving voor lief moeten nemen. Je moet het bij de kosten tellen die je dan gaat maken voor de overstap. Vergelijk het met overstappen op inductiekoken. Als je nu op gas kookt en daarmee stopt, schaf je een nieuwe kookplaat aan en gooi je de oude weg, terwijl die het nog prima doet.

Alternatief is dat je nu al overstapt en je woning gasloos maakt. Maar dan moet je extra isoleren en een warmtepomp installeren. Dat kost vele malen méér.


De Oranjewijk als Proeftuin Aardgasvrije Wijk, wat houdt dat in?

Sinds 2018 bestaat het programma “aardgasvrije wijken”, een overheidsprogramma waarbij jaarlijks ongeveer 20 woonwijken in Nederland aan de slag kunnen om aardgas voor verwarmen en koken uit te faseren. Van het gas af, dus. Daarvoor ontvangt de wijk subsidie, tot wel 5000 euro per woning.

De Oranjewijk heeft in het voorjaar van 2020 een aanvraag ingediend. Deze kunt u hier terugvinden. Maar de Oranjewijk is niet in de prijzen gevallen en is niet als proeftuin geselecteerd. Geen subsidie dus. Dat is jammer, maar we willen wel door. Want vroeger of later zal ook onze wijk van het aardgas af moeten. Liever dat we zelf daarover beslissen, dan dat de gemeente dat doet. Daarom gaat NEO door met het onderzoeken van mogelijkheden om op termijn een klimaatneutrale wijk te worden.