Aardgas is een fossiele brandstof, wat betekent dat er CO₂ vrijkomt als je het verbrandt en dat de voorraad niet oneindig is. Tijdens het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 is internationaal afgesproken om minder CO2 uit te stoten. Om de doelstelling te halen moeten we over op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken.

Er zijn voldoende duurzame alternatieven om mee te verwarmen en koken. De verwarming van je huis kan op verschillende manieren vervangen worden, bijvoorbeeld door een aansluiting op een warmtenet, met elektrische oplossingen of door aardgas te vervangen door groen gas. Voor het koken is inductie de meest logische oplossing.

Warmtenetten

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloer- en/of wandverwarming of radiatoren.

Aquathermie

Aquathermie betekent dat er warmte wordt gewonnen uit water. Daarmee kunnen huizen en andere gebouwen worden verwarmd. Meestal is er een ondergronds buizenstelsel, een warmtenet, nodig om de warmte naar die gebouwen toe te krijgen. Ook moet een warmtepomp in iedere woning óf een grote buurtwarmtepomp er nog voor zorgen dat het water warm genoeg wordt om er in de winter comfortabel bij te zitten.

Elektrische oplossingen

Je kunt je huis ook met elektrische apparaten verwarmen. Je gebruikt dan bijna in alle gevallen een warmtepomp. Die verwarmt je huis als een soort ‘omgekeerde koelkast’. In huis heb je dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming.

Elektrisch koken

Als je niet meer bent aangesloten op het gasnet, zal je over moeten stappen op een elektrische manier van koken. Koken op inductie is dan de meest veilige en energiezuinige optie, aangezien de energie hierbij direct overgedragen wordt van de kookplaat naar de pan.

Biogas

Biogas is een gas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, maar de herkomst van biogas is duurzaam.

Waterstof

Waterstof is een gas dat wordt gemaakt door water om te zetten met behulp van elektriciteit. Het kan met enkele aanpassingen direct ingezet worden voor het verwarmen van woningen. Voorlopig is waterstof echter op zeer beperkte schaal beschikbaar.

Warmte- en Koude Opslag (WKO)

Bij WKO wordt warm en koud water diep onder de grond opgeslagen, om vervolgen zowel mee te verkoelen als verwarmen. Een WKO wordt, in combinatie met een warmtepomp, vooral gebruik voor grote gebouwen, maar is ook geschikt voor individuele woningen.

Download hier de factsheets Wonen zonder aardgas. In de factsheets lees je wat de verschillende mogelijkheden zijn om je huis te verwarmen zonder aardgas, wat het inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn van iedere optie.