Meer dan dertig groene pioniers zijn maandag 27 september afgekomen op de eerste bijeenkomst van Oranjewijk Isoleert! Op de agenda stond het inzicht krijgen in de kosten van het volledig isoleren van de woning. Dat scheelt in de maandelijkse lasten en isoleren is een voorbereiding op bijvoorbeeld een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.

Samen optrekken met bewoners Oranjewijk

Tijdens de bijeenkomst benadrukte  Gerk Jan Kuiper van gemeente Leeuwarden het proces van samenspraak met bewoners in aanloop naar het aardgasvrij maken van wijken. Wat betekent woonlastenneutraal? En wat kost het de bewoner nou echt om het huis voldoende te isoleren? De energiescan van een woning aan de Willem Lodewijkstraat gaf hier een totaalplaatje van mogelijke maatregelen en kosten, plus terugverdientijd. Voor de volgende bijeenkomst (11 okt) worden 6 woningen en een woonschip geanalyseerd. Dan is er voor alle inwoners van Oranjewijk een voorbeeld om je eigen woning mee te vergelijken en weet je waar je rekening mee moet houden.

Reacties uit de zaal

Uit de zaal kwamen de nodige reacties. Zo vroeg Hús en Hiem aandacht voor het hebben van voorbeeldwoningen en het voeren van keukentafelgesprekken. Met beide is NEO al volop bezig. Daarnaast vroeg Hús en Hiem aandacht voor het verduurzamen van historische panden met respect voor de monumentale elementen. Over het algemeen was er in de zaal veel draagvlak voor het collectief isoleren van woningen. Zo waren er ook bewoners die aanmaanden om voort te maken.

De bijeenkomst Oranjewijk Isoleert! ‘Wat kost het nou echt?’ wordt op woensdag 29 september nogmaals online georganiseerd. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via deze link.

Volgende activiteiten

Op 11 en 13 oktober worden de vervolg bijeenkomsten aangeboden met het thema ‘Hoe pakken we dat aan?’. Tussentijds organiseert NEO kleine activiteiten. Maar er volgt ook een grote peiling over wat de bewoners collectief willen oppakken. Het Rijk wil dit ook weten in verband met een subsidieaanvraag voor de Oranjewijk in het Programma Aardgasvrij Wonen.